Víte, na co se používá dršlák nebo kroužátko, co je to hromový kořen a co máte udělat, když se řekne spejchnout?
0-9
A
Amoletka
pánev na opékání omelet
Amuletka
omeleta
Arák
druh destilátu vyráběný zkvašením hlavně z rýže a kokosové šťávy
Austrie
ústřice
B
C
Caltičky
calty – obdélníkový tvar pečiva, hlavně perníků
Cemr
hřbet (zvěřiny)
Cervulát
uzenina
Cvípoch
sušenka
Chmirek
snítka
D
Dršlák
cedník
E
F
G
Gerštl
druh zahuštěné krémové polévky
H
Heblata
malé ozdoby
Homolka
tvarůžek
Hovězí špik
morek z hovězích morkových kostí
Hromový kořen
chřest
I
J
K
Kadeřník
kapusta kadeřavá
Kapoun
vykastrovaný dokrmovaný kohout do stáří 1 roku
Kaprle
kapary
Kloc
hadřík
Kolník
tuřín
Krušpán
rez měděnka
Kružadlo
strouhadlo na krouhání
Kružátko
kolečko na krájení těsta
Kuthan
kastrol
L
Led
sladká poleva na moučníky
Lešpapír
savý papír
Lité štrudle
palačinky nebo tenké omelety
Loučky
tyčinky
M
Marašinka
likér z planých višní
Meridon
pokrm z raků
N
O
Ovesničky
drobné rybky
P
Perný
pálivý
Pokroutky čokolády
tabulky čokolády
Poloušky
půlky
Pryka
mihule říční
Pupičky
drůbeží žaludky
Q
R
Rosolka
likér
Rostbrátle
roštěnky
Routa
bylina se žlutozelenými květy
S
Senft
hořčice
Spejchnout
krátce povařit
Šató
šodó
Šmorn
trhanec, smaženec
Šnitlink
pažitka
Špargle
chřest
Šum
pěna
T
Táfličky
tabulky čokolády
Tartofle
lanýže
Ťopan
krocan
U
V
Vyklejtovaný
neporušený
Vypácovaný
vymáčený
W
X
Y
Z
Zemčátka
brambory
MĚRNÉ JEDNOTKY

Žejdlík mléka, máz piva, kopa vajec – dokázali byste to správně odměřit?

Kopa = 60 kusů
Kvintlík = 4 gramy
Libra česká = 0,512 gramu (32 lotů, 128 kvintlíků)
Lot = 16 gramů (4 kvintlíky)
Mandel = 15 kusů
Máz = 1,9 litru (1 pinta)
Pinta = 1,9 litru (4 žejdlíky)
Žejdlík = 0,48 litru

Slovo kopa je v jiném významu hromada a původně znamenalo hromadu nakopané země. Později se označení kopa začalo používat jako číselné označení.

Označení kvintlík můžete jinde najít jako kventlík, oboje je to samé a pochází z německého Quint(chen).

Libra je označení jednotky hmotnosti. Jedna libra se dělila na 2 hřivny, 4 čtvrtě, 16 uncí, 32 lotů a 128 kvintlíků.

Lot nebo Loth je stará jednotka hmotnosti, která byla užívána v Čechách, Německu, Rusku, Švédsku, Polsku, Rakousku, Holandsku a dalších zemích. Zajímavé je, že v každé zemi znamenala trochu jinou hmotnost. V Čechách to bylo 16 g, zatímco v Rusku a Estonsku necelých 13 g.

Mandel je v kuchyni označení pro 15 kusů, ale jinak se používalo jako označení strašáka na poli složeného z patnácti snopů obilí.

Máz je stará objemová jednotka, Rettigová ve své kuchařce toto označení používá pro stejný objem, tedy 1,9l, jako měla pinta. V Čechách se používalo ještě označení vídeňský máz, který obpovídal 1,4 l. Máz jinak pochází z německého slova Mass, v Bavorsku se používá pro 1,069 litru piva.

Pinta ný stejný objem jako máz a dá se rozdělit na 4 žejdlíky. Pinta se používala i pro sypké látky. Podobně jako lot i pinta se používala v mnoha zemích Evropy i světa. Ve Francii byste jí našli pod názvem pint, v Belgii, Německu a v Itálii pod slovem pinte a v Holandsku pintje. V každé zemi představovala také jiný objem.

Žejdlík se lidově řekne hrneček, v dnešní době bychom řekli spíš hrnek, s ohledem na objem. V Rakousku se jeden žejdlíku říká seitel nebo seidel, v Německu schoppen a ve středověkém latinském textu byste ho našli pod označením situla nebo satlijk.

Víte, na co se používá dršlák nebo kroužátko, co je to hromový kořen a co máte udělat, když se řekne spejchnout?

A

Amoletka = pánev na opékání omelet
Amuletka = omeleta
Arák = druh destilátu vyráběný zkvašením hlavně z rýže a kokosové šťávy
Austrie = ústřice

C

Caltičky = calty -obdélníkový tvarpečiva, hlavně perníků
Cemr = hřbet (zvěřiny)
Cervulát = uzenina
Cvípoch = sušenka

D

Dršlák = cedník

G

Gerštl = druh zahuštěné krémové polévky

H

Heblata = malé ozdoby
Homolka = tvarůžek
Hovězí špik = morek z hovězích morkových kostí
Hromový kořen = chřest

CH

Chmirek = snítka

K

Kadeřník = kapusta kadeřavá
Kapoun = vykastrovaný dokrmovaný kohout do stáří 1 roku
Kaprle = kapary
Kloc = hadřík
Kolník = tuřín
Krušpán = rez měděnka
Kružadlo = strouhadlo na krouhání
Kružátko = kolečko na krájení těsta
Kuthan = kastrol

L

Led = sladká poleva na moučníky
Lešpapír = savý papír
Lité štrudle = palačinky nebo tenké omelety
Loučky = tyčinky

M

Marašinka = likér z planých višní
Meridon = pokrm z raků

O

Ovesničky = drobné rybky

P

Perný = pálivý
Pokroutky čokolády = tabulky čokolády
Poloušky = půlky
Pryka = mihule říční
Pupičky = drůbeží žaludky

R

Rosolka = likér
Rostbrátle = roštěnky
Routa = bylina se žlutozelenými květy

S

Senft = hořčice
Spejchnout = krátce povařit

Š

Šató = šodó
Šmorn = trhanec, smaženec
Šnitlink = pažitka
Špargle = chřest
Šum = pěna

T

Táfličky = tabulky čokolády
Tartofle = lanýže

Ť

Ťopan = krocan

V

Vyklejtovaný = neporušený
Vypácovaný = vymáčený

Z

Zemčátka = brambory

MĚRNÉ JEDNOTKY

Žejdlík mléka, máz piva, kopa vajec – dokázali byste to správně odměřit?

Kopa = 60 kusů
Kvintlík = 4 gramy
Libra česká = 0,512 gramu (32 lotů, 128 kvintlíků)
Lot = 16 gramů (4 kvintlíky)
Mandel = 15 kusů
Máz = 1,9 litru (1 pinta)
Pinta = 1,9 litru (4 žejdlíky)
Žejdlík = 0,48 litru

Slovo kopa je v jiném významu hromada a původně znamenalo hromadu nakopané země. Později se označení kopa začalo používat jako číselné označení.

Označení kvintlík můžete jinde najít jako kventlík, oboje je to samé a pochází z německého Quint(chen).

Libra je označení jednotky hmotnosti. Jedna libra se dělila na 2 hřivny, 4 čtvrtě, 16 uncí, 32 lotů a 128 kvintlíků.

Lot nebo Loth je stará jednotka hmotnosti, která byla užívána v Čechách, Německu, Rusku, Švédsku, Polsku, Rakousku, Holandsku a dalších zemích. Zajímavé je, že v každé zemi znamenala trochu jinou hmotnost. V Čechách to bylo 16 g, zatímco v Rusku a Estonsku necelých 13 g.

Mandel je v kuchyni označení pro 15 kusů, ale jinak se používalo jako označení strašáka na poli složeného z patnácti snopů obilí.

Máz je stará objemová jednotka, Rettigová ve své kuchařce toto označení používá pro stejný objem, tedy 1,9l, jako měla pinta. V Čechách se používalo ještě označení vídeňský máz, který obpovídal 1,4 l. Máz jinak pochází z německého slova Mass, v Bavorsku se používá pro 1,069 litru piva.

Pinta ný stejný objem jako máz a dá se rozdělit na 4 žejdlíky. Pinta se používala i pro sypké látky. Podobně jako lot i pinta se používala v mnoha zemích Evropy i světa. Ve Francii byste jí našli pod názvem pint, v Belgii, Německu a v Itálii pod slovem pinte a v Holandsku pintje. V každé zemi představovala také jiný objem.

Žejdlík se lidově řekne hrneček, v dnešní době bychom řekli spíš hrnek, s ohledem na objem. V Rakousku se jeden žejdlíku říká seitel nebo seidel, v Německu schoppen a ve středověkém latinském textu byste ho našli pod označením situla nebo satlijk.