Žejdlík mléka, máz piva, kopa vajec – dokázali byste to správně odměřit?
Kopa = 60 kusů
Kvintlík = 4 gramy
Libra česká = 0,512 gramu (32 lotů, 128 kvintlíků)
Lot = 16 gramů (4 kvintlíky)
Mandel = 15 kusů
Máz = 1,9 litru (1 pinta)
Pinta = 1,9 litru (4 žejdlíky)
Žejdlík = 0,48 litru
Slovo kopa je v jiném významu hromada a původně znamenalo hromadu nakopané země. Později se označení kopa začalo používat jako číselné označení.
Označení kvintlík můžete jinde najít jako kventlík, oboje je to samé a pochází z německého Quint(chen).
Libra je označení jednotky hmotnosti. Jedna libra se dělila na 2 hřivny, 4 čtvrtě, 16 uncí, 32 lotů a 128 kvintlíků.
Lot nebo Loth je stará jednotka hmotnosti, která byla užívána v Čechách, Německu, Rusku, Švédsku, Polsku, Rakousku, Holandsku a dalších zemích. Zajímavé je, že v každé zemi znamenala trochu jinou hmotnost. V Čechách to bylo 16 g, zatímco v Rusku a Estonsku necelých 13 g.
Mandel je v kuchyni označení pro 15 kusů, ale jinak se používalo jako označení strašáka na poli složeného z patnácti snopů obilí.
Máz je stará objemová jednotka, Rettigová ve své kuchařce toto označení používá pro stejný objem, tedy 1,9l, jako měla pinta. V Čechách se používalo ještě označení vídeňský máz, který obpovídal 1,4 l. Máz jinak pochází z německého slova Mass, v Bavorsku se používá pro 1,069 litru piva.
Pinta ný stejný objem jako máz a dá se rozdělit na 4 žejdlíky. Pinta se používala i pro sypké látky. Podobně jako lot i pinta se používala v mnoha zemích Evropy i světa. Ve Francii byste jí našli pod názvem pint, v Belgii, Německu a v Itálii pod slovem pinte a v Holandsku pintje. V každé zemi představovala také jiný objem.
Žejdlík se lidově řekne hrneček, v dnešní době bychom řekli spíš hrnek, s ohledem na objem. V Rakousku se jeden žejdlíku říká seitel nebo seidel, v Německu schoppen a ve středověkém latinském textu byste ho našli pod označením situla nebo satlijk.
Amoletka = pánev na opékání omelet
Amuletka = omeleta
Arák = druh destilátu vyráběný zkvašením hlavně z rýže a kokosové šťávy
Austrie = ústřice
Caltičky = calty -obdélníkový tvarpečiva, hlavně perníků
Cemr = hřbet (zvěřiny)
Cervulát = uzenina
Cvípoch = sušenka
Dršlák = cedník
Gerštl = druh zahuštěné krémové polévky
Heblata = malé ozdoby
Homolka = tvarůžek
Hovězí špik = morek z hovězích morkových kostí
Hromový kořen = chřest
Chmirek = snítka
Kadeřník = kapusta kadeřavá
Kapoun = vykastrovaný dokrmovaný kohout do stáří 1 roku
Kaprle = kapary
Kloc = hadřík
Kolník = tuřín
Krušpán = rez měděnka
Kružadlo = strouhadlo na krouhání
Kružátko = kolečko na krájení těsta
Kuthan = kastrol
Led = sladká poleva na moučníky
Lešpapír = savý papír
Lité štrudle = palačinky nebo tenké omelety
Loučky = tyčinky
Marašinka = likér z planých višní
Meridon = pokrm z raků
Ovesničky = drobné rybky
Perný = pálivý
Pokroutky čokolády = tabulky čokolády
Poloušky = půlky
Pryka = mihule říční
Pupičky = drůbeží žaludky
Rosolka = likér
Rostbrátle = roštěnky
Routa = bylina se žlutozelenými květy
Senft = hořčice
Spejchnout = krátce povařit
Šató = šodó
Šmorn = trhanec, smaženec
Šnitlink = pažitka
Špargle = chřest
Šum = pěna
Táfličky = tabulky čokolády
Tartofle = lanýže
Ťopan = krocan
Vyklejtovaný = neporušený
Vypácovaný = vymáčený
Zemčátka = brambory
Žejdlík mléka, máz piva, kopa vajec – dokázali byste to správně odměřit?
Kopa = 60 kusů
Kvintlík = 4 gramy
Libra česká = 0,512 gramu (32 lotů, 128 kvintlíků)
Lot = 16 gramů (4 kvintlíky)
Mandel = 15 kusů
Máz = 1,9 litru (1 pinta)
Pinta = 1,9 litru (4 žejdlíky)
Žejdlík = 0,48 litru
Slovo kopa je v jiném významu hromada a původně znamenalo hromadu nakopané země. Později se označení kopa začalo používat jako číselné označení.
Označení kvintlík můžete jinde najít jako kventlík, oboje je to samé a pochází z německého Quint(chen).
Libra je označení jednotky hmotnosti. Jedna libra se dělila na 2 hřivny, 4 čtvrtě, 16 uncí, 32 lotů a 128 kvintlíků.
Lot nebo Loth je stará jednotka hmotnosti, která byla užívána v Čechách, Německu, Rusku, Švédsku, Polsku, Rakousku, Holandsku a dalších zemích. Zajímavé je, že v každé zemi znamenala trochu jinou hmotnost. V Čechách to bylo 16 g, zatímco v Rusku a Estonsku necelých 13 g.
Mandel je v kuchyni označení pro 15 kusů, ale jinak se používalo jako označení strašáka na poli složeného z patnácti snopů obilí.
Máz je stará objemová jednotka, Rettigová ve své kuchařce toto označení používá pro stejný objem, tedy 1,9l, jako měla pinta. V Čechách se používalo ještě označení vídeňský máz, který obpovídal 1,4 l. Máz jinak pochází z německého slova Mass, v Bavorsku se používá pro 1,069 litru piva.
Pinta ný stejný objem jako máz a dá se rozdělit na 4 žejdlíky. Pinta se používala i pro sypké látky. Podobně jako lot i pinta se používala v mnoha zemích Evropy i světa. Ve Francii byste jí našli pod názvem pint, v Belgii, Německu a v Itálii pod slovem pinte a v Holandsku pintje. V každé zemi představovala také jiný objem.
Žejdlík se lidově řekne hrneček, v dnešní době bychom řekli spíš hrnek, s ohledem na objem. V Rakousku se jeden žejdlíku říká seitel nebo seidel, v Německu schoppen a ve středověkém latinském textu byste ho našli pod označením situla nebo satlijk.
Znění textu (recepty apod.) vychází z díla Domácí kuchařka tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Jar. Pospíšila v roce 1868
(RETTIGOVÁ, Mag. Dob. Domácí kuchařka, Praha: Jar. Pospíšil, 1868.522 s.)