Telecí kejta slaninou prostrkaná

Suroviny:

telecí kejta
sůl
slanina

Měrné jednotky

 

Má-li telecí kejta býti křehká, musi aspoň tři nebo čtyry dni ve studenu ležet, v zimě třebas i déle; pak se sklepá, nechá se ve vodě močit, a když jest přemytá a nasolená, tedy do ní ostrým nožem napíchej hluboké díry a do těchto nastrkej na malík tlustě nakrájenou čerstvou slaninu. Dej na pekáč buď dvě vařečky anebo loučky, které však nesměji býti ze smolného dříví, poklaď je máslem, vlož na ně kejtu, poklaď ji též povrchu kouskami másla, podlej pod ní trochu vody a nech ji zvolna pect; musíš ji ale častěji obracet, aby se propekla, a jestli omáčka vysmahla, tedy podlej ještě trochu vody; pak přilípni na vařečku kus másla a mezi pečením kejtu častěji pomasti, až jest do tmavězlatova upečena; potom dej kejtu na mísu, podlej ji omáčkou, která musí míti světle hnědou barvu, a nes ji na tabuli. Omáčka se musi podlejt a nikoli na pečeni nalejt, sice tato stane se neouhlednou, jakož i propečením ztrácí na chuti.