Příchoutky neboli asietky se dle Rettigové podávaly po polévce před dalším jídlem. V dnešní době bychom je asi zařadili mezi pochutiny, které se podávají jako malé jídlo třeba k pivu. V Domácí kuchařce se doslova píše: "V nynější době jest obyčejem při každé, i sebe menši hostině po polívce před hovězím masem nějakou příchoutku podati, pročež uvádím jich tu jistou část, kterou však vtipná kuchařka všelikými vlastními změnami ještě rozmnožit může."

Mezi příchoutkami M. D. Rettigové najdeme například telecí mozek na různé způsoby, nepravé ústřice (pokrm z telecího brzlíku), nepravé mušle (pokrm z jíšky a telecího mozečku i pečeně, cibulky, vajec a sardelí), nadívanou cibuli masovou směsí nebo žemličky se sekaninkou. Pár zajímavých receptů můžete vyzkoušet i vy, jenom vegetariáni budou trochu zklamaní.