Vinná polívka

Suroviny:

rakouské víno dle potřeby
skořice celá
citronová kůra
6 žloutků

kávová lžička mouky
cukr
sůl
žemle

Měrné jednotky

 

Mnoho-li polívky jest zapotřebí, tolik žejdlíků rakouského vína nech vařit, a hoď do něho kus celé skořice a kus citronové kůry. Na dva žejdlíky vína vraz do hrnečku 6 žloutků, rozmíchej je s kávovou lžičkou pěkné mouky, dej k tomu dva loty tlučeného cukru, trochu studeného vína a malinko soli; pak vlej do toho to vařící víno, dobře to rozkloktej a mezi ustavičným kloktáním nech přes to ještě var přejít; načež polívku buď nalej na osušené žemličkové kostky, nebo ji jen čistou v kávových šálkách hostům podávej. Kdo rád sladké, může přidat cukru. Když se polívka zakloktává, tedy se skořice a citronová kůra vyndá, a polívka se může ještě trochu tlučeným květem okořenit.

Image